menu close menu

Осъдителност ..или да покритикуваме..

Всички ние ежедневно правим безобидни преценки, съдим и се произнасяме за едно или друго, когато инвестираме в продукти, пресичаме пътя, купуваме подарък или наемаме служител. Много хора обаче са склонни да съдят по нездравословен начин себе си, тялото си, външния си вид, приятелите, семейството и прочее. Критичността може да приеме формата на дискриминация, предразсъдъци и нетолерантност към другите. В този случай, тя поражда конфликти, които могат да прераснат в спорове, гняв, омраза, дори да доведат до война.

Склонните да съдят  хора искат да упражняват контрол, защото се боят, че и другите ще ги съдят остро. В действителност човек сам е най-строгият  си критик. Съденето често добива формата на сравнение: той е по-добър студент; тя е по-добра сестра; той е по-успял, тя е по-красива; по-богата; по-умна и т.н. Освен това, обикновено съдим онези, които постъпват като нас или по сходен начин. Причината е, че се чувстваме зле с този аспект на собствената си личност, който остава недостатъчно интегриран. Можем да го оприличим на огледален ефект, при който онова, което не ни харесва или ни възмущава у другите, е аспект на самите нас, който не желаем да видим, приемем и интегрираме. Другите отразяват собствените ни качества, които не одобряваме. Като допуснем, че е възможно да си приличаме с другия човек, ще престанем да го съдим толкова строго и ще станем по-отворени, готови да приемем и да дадем любов.

Склонността да критикуваме себе си и другите ни пречи да живеем пълноценно и да прегърнем собствения си живот. Заради нея ни е трудно да се отпуснем или да се зардваме на хубавите неща. Осъдителността е свързана с фрустрация, превъзбуда, страх, тревожност и стрес. Тя може да доведе до ларингит, главоболие, проблеми с дихателната система, езика, гърлото, ушите, нервната система и костната система.

Процес на освобождаване:

* Поставете ръце върху онази част от тялото си, в която най-силно усещате енергийни натрупвания на склонността да съдите. Вдишайте няколко секунди в тази област, за да позволите на всички емоции да излязат без съпротива на повърхността.

* Релаксирайте ръцете.

* Повторете думата “Пречисти” няколко пъти, докато  почувствате облекчение.

* Осъзнайте  по какъв начин преценките ви са повлияли на живота ви и на хората около вас. Започнете да цените, почитате, и подкрепяте себе си и другите, за да вдъхнете повече сила и прекрасни преживявания в своя и в техния живот. Всеки ден мислете за това как виждате другите. Дали ги цените и почитате? Каква роля играят те в живота ви?

по Inna Segal

09-02-21 | 0 comments | in ПСИХОСОМАТИКА-ПОСЛАНИЯТА НА ТЯЛОТО

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

© All rights reserved