menu close menu

ЕТЕРИЧНО МАСЛО от ТАМЯН

Етеричното масло от тамян е се добива от растения от рода Boswellia. От смолата на дървото Boswellia carterii или Boswellia sacra, което обикновено се отглежда в Сомалия. Това дърво е различно от много други, тъй като може да расте с много малко почва в сухи и пусти условия.

Boswellia serrata е дърво, произхождащо от Индия, за което се знае, че произвежда специални съединения със силни противовъзпалителни и потенциално противоракови ефекти

4

Думата „тамян“(frankincense) идва от термина „franc encens“, който означава качествена есенция нa старофренски. Тамянът е бил свързван с много различни религии през годините, особено християнството, тъй като това е бил един от първите дарове, дадени на Исус от мъдреците.

Маслото от тамян:

  • Помага за намаляване на стресови реакции и отрицателни емоции

Доказано е, че при вдишване на маслото от тамян се понижава сърдечната честота и високото кръвно налягане. Притежава способности, които намаляват тревожността и депресията, но за разлика от лекарства, няма отрицателни странични ефекти.

  • Подпомага  имунната система и предотвратява заболявания

Изследванията показват, че тамянът има способности за подобряване на имунната система, които могат да помогнат за унищожаването на опасни бактерии, вируси и дори ракови заболявания.

Изследователи от университета „Мансура“ в Египет са провели лабораторно проучване и са установили, че маслото от тамян показва силна имуностимулираща активност.

Може да се използва, за предотвратяване на появата на микроби върху кожата, устата или във вашия дом.  Антисептичните качества на това масло могат да помогнат за предотвратяване на гингивит, лош дъх, кариеси, зъбобол, афти  и други инфекции.

  • Помага в борбата с рака 

    Няколко изследователски групи са установили, че тамянът има обещаващи противовъзпалителни и антитуморни ефекти. Доказано е, че маслото от тамян помага  в борбата с клетки на някои видове рак. Изследователи в Китай са тествали противораковите ефекти на маслото от тамян и смирна . Било е установено, че  тази комбинацията подпомага борбата с рак на гърдата и на кожата.

  • Антисептично и дезинфекциращо средство

   Тамянът има  мощни антимикробни свойства. Има способността да убива бактерии и вируси, които са причинители на грипа . Дори може да се използва за дезинфекция вместо химически домакински почистващи препарати.

  • Лекува кожата и е профилактика срещу бръчки 

Тамянът има способността да укрепва кожата и да подобрява нейния тонус, еластичност, защитни сили срещу бактерии. Може да помогне за лифтинга на кожата, да предпазва от появата на бръчки или белези от акне и да лекува рани. Също така помага за заличаване на стрии, хирургически белези, за лечение на суха или напукана кожа.

Според проучване, публикувано в Journal of Traditional and Complementary Medicine, маслото от тамян намалява и успокоява зачервяването и раздразнението на кожата, като същевременно създава по-равномерен тен на кожата.

6

  • Подобрява паметта

Изследванията показват, че маслото от тамян може да се използва за подобряване краткосрочната и дългосрочната памет, както  и скоростта на учене.

Някои изследвания върху животни дори показват, че използването на тамян по време на бременност може да увеличи паметта на потомството.

  •  Улеснява храносмилането

Тамянът помага на храносмилателната система да се детоксикира и също така подобрява перисталтиката на червата. Може също да помогне за намаляване на болката и спазмите в стомаха, облекчава гаденето, може дори да облекчи болките в корема, свързани с ПМС. Това се постига чрез ускоряване на секрецията на храносмилателните ензими и отпускане на мускулите на храносмилателния тракт. Също така помага за подобряване на кръвообращението, което е необходимо за правилното храносмилане. Доказано е, че е от полза за намаляване на симптомите на синдром на пропускливите черва, хроничен колит, улцерозен колит, болест на Крон и др.

  • Помага за спокоен сън

Етеричното масло от тамян е полезно за намаляване на нивата на тревожност или хроничен стрес, които могат да ви държат будни през нощта. Това натурално средство помага при освобождаването на дихателните пътища, позволява на тялото ви да достигне идеалната температура за сън и премахва болката, която ви пречи да заспите.

5

  • Помага за намаляване на възпалението и болката

Етеричното масло от тамян има способността да потиска производството на ключови възпалителни молекули, които причиняват артрит, астма, заболявания на червата  и много др.. Помага за предотвратяване на разграждането на хрущялната тъкан и е доказано, че значително намалява нивата на опасните и болезнените възпаления, което прави тамяна натурално решение за болки в мускулите, ставите и сухожилията.

Превод от английски

29-07-18 | 0 comments | in ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

© All rights reserved